A 2021-es megújuló részarány

hírek / 01.12.2020

Közeleg az új év, ami egyben új szabályozásokkal is fog járni, ugyanis 2021. január 1-től minden új építésű ingatlan energiaigényének legalább 25%-át megújuló forrásból kell biztosítani. Erre nagyszerű megoldást jelentenek a geotermikus hőszivattyús rendszerek, hiszen megújuló energiaforrást használnak, egyszerű a kezelésük, és rendkívül hatékonyak is. 

A pontos rendelet itt olvasható:
7/2006. (V. 24.) TNM rendelet – 6. melléklet

A geotermikus rendszer működése röviden

A geotermia elnevezések a görög eredetű ,,geo’’ és ,,theme’’ (hő) szavakból erednek, amelyek összerakva földhőt jelentenek. A geotermikus talajszondás rendszerek a talaj stabil hőmérsékletét hasznosítják, mely télen 0-10 °C, nyáron 15-20 °C körül alakul. Ezeknél a rendszereknél a talaj hőtárolóként működik. Az U alakú csövekből álló szondák segítségével télen a talajból vonunk el hőt, amivel az épületet fűtjük, nyáron pedig fordítva, az épülettől elvont hőt szivattyúzzuk a talajba. Ezen rendszerek hatékonysága nagyon magas, ugyanis egy egységnyi villamosenergia felhasználásával akár 4-7 egységnyi hőenergia előállítására képesek, így a jelenleg ismert egyik leghatékonyabb fűtési és hűtési megoldást kínálják. 

Miért érdemes ezt választani

  • átlagosan 70-80%-kal kevesebb szén- dioxidot bocsát ki a hagyományos megoldásokkal szemben
  • környezetbarát
  • alacsony karbantartási, üzemeltetési költségek
  • ellentétben sok más rendszerrel, a talajszondás hőszivattyú működése csendes
  • a geotermikus hőszivattyú üzemeltetése során nem keletkezik égéstermék, nincs füstgáz, így veszélytelen és környezetbarát
  • a talajszondás hőszivattyú a fűtés mellett a hűtés lehetőségét is biztosítja, így nyáron légkondicionálásra használható
  • a kezdeti beruházás általában többszörösen megtérül a teljes élettartam alatt
  • egyszerűen kezelhető

Egy átlagos lakóépület energiaigényének több mint felét teszi ki a hűtés- fűtés, így egy megújuló energiaforráson alapuló rendszer választásával jelentősen csökkenthetjük a környezetre gyakorolt terhelésünket.

Kérdés esetén hívjon minket az alábbi elérhetőségeken: http://geoconcept.hu/elerhetosegek/