A talajszonda választás fő szempontjai 2. rész

Egyéb / 21.06.2021

A talajszonda választás két fő szempontja a szonda kialakítása és az anyaga. Az előző cikkünkben  bemutatásra kerültek a különböző kialakítások, most pedig az anyagokat fogjuk ismertetni. Három fő kategória kerül majd említésre: 

  • PEXA
  • Jansen PE100RT
  • PE100 RC

Vannak más anyagú csövek is (pl.: PE100), ám ezek használatát nem ajánljuk, ugyanis nem kapnak semmilyen plusz felületi képzést, nincsen semmilyen plusz tulajdonságuk arra, hogy kibírják azokat a hatásokat, amik a talajszonda telepítésénél felmerülnek. 

PE-XA szonda

Ez a legdrágább és legellenállóbb szonda, ebben a közeghőmérséklet felmehet akár 90 fokig is. Ennél az anyagnál egy plusz térhálósítást kap a felület, amitől sokkal ellenállóbb lesz a szonda. 

Jansen PE100RT (raised temperature)

Tulajdonságai nagyban hasonlítanak a PE-XA szondához, azzal a különbséggel, hogy ez a cső 70 fokig bírja a közeghőmérsékletet.

PE100 RC (resistant to crack)

Ez a szonda ellenálló a felületi karcolásokkal, valamint az olyan sérülésekkel szemben, amik egy talajszonda telepítése során felmerülhetnek. A közeghőmérsékletet 45 fokig bírja. Ez a legolcsóbb az említett anyagfajták közül.

A felsoroltak mind SDR11-es csövek, ami a falvastagságot és a nyomásállóságot jelentik, ezek 16 bart bírnak. 

Az anyagválasztás a mérési eredményeken alapul. Megnézzük, hogy milyen határérték között mozog a talajszonda rendszer hőmérséklete, és ha ez valamilyen indok miatt nem tartható 45 fok alatt, akkor egy ellenállóbb anyagú csövet kell választanunk. Amennyiben nem megfelelő szondát alkalmazunk, akkor a szonda élettartama jelentősen csökkenni fog, ezért fontos a megfelelő anyagválasztás.