A talajszonda választás fő szempontjai – 1. rész

szakmai cikkek / 03.05.2021

Talajszondás rendszereknél a szonda választás során két fő szempontot kell figyelembe venni: a szonda kialakítását és anyagát. Mindkettőt a helyszín adottságai határozzák meg, azon belül is:

 • kialakítást befolyásoló tényezők: fúrási viszonyok, terület nagysága (hány szondát tudunk elhelyezni)
 • szonda anyagát befolyásoló tényezők: milyen hőmérsékletű közeget fogunk keringetni

Kialakítás

A szondáknál több féle kialakítás létezik, ebből a három legelterjedtebb:

 • dupla 32-es: 2 db szonda kerül egy furatba, melyeknek a külső átmérője 32 mm
 • szimpla 40-es: 1 db 40 mm átmérőjű szonda kerül egy furatba
 • koaxiális: cső a csőben rendszer, a külső cső átmérője 63 mm, a belső cső mérete 32 mm

Változók:

 • ár
 • teljesítmény
 • turbulens áramláshoz szükséges térfogatáram (a geotermikus rendszereknél a szondában mindig turbulens kell legyen az áramlás. Azt, hogy mikor turbulens az áramlás, a Reynolds-szám határozza meg)
 • üzemeltetési költség

Dupla 32-es

Ez a szonda ideális választás, ha viszonylag kevés terület áll a rendelkezésünkre. A dupla 32-es szondák ugyanis, bár árban drágábbak a szimpla 40-esnél, de 8-10 %-al nagyobb teljesítményt tudnak kinyerni a talajból. Ez a változat a szivattyúzásnál is többletmunkát igényel, ugyanis csövenként 0,7 m³/h, furatonként pedig 1,4 m³/h térfogatáram szükséges a turbulens áramlás kialakulásához. Minél többet keringet a szivattyú, annál több áramra lesz szüksége, ezért itt az üzemeltetési költség is nagyobb lesz, a három kialakítás közül a legmagasabb. Mind a 32-es, mind pedig a 40-es szondának van egy még nagyobb hatékonyságú verziója, a Jansen Shark nevű szondája. Ez egy plusz felületi képzéssel, hosszanti bordázottsággal, van ellátva, aminek köszönhetően csökken a csőnek az ellenállása, és hamarabb kialakul a turbulencia.

Jansen Shark

Szimpla 40-es

Ez a kialakítás ugyan 8-10%-al kevesebb teljesítményt tud kinyerni a 32-eshez képest, viszont a turbulens áramlás már 1 m³/h környékén kialakul, ami 40%-al kevesebb, így a szivattyúzás sokkal költséghatékonyabb lesz. Mivel ennek a szondának az ára is alacsonyabb, így amennyiben a rendelkezésre álló terület nem követel mást, ár-érték arányban ez a szonda a legjobb választás.


Jansen vertex

Koaxiális

Ahogy korábban említettük, ez egy cső a csőben rendszer, ahol a külső, 63 mm átmérőjű cső felülete hullámos, ezáltal hamarabb, már 0,3 m³/ h-nál kialakul a turbulencia, amitől jelentősen megugrik a szonda hatékonysága, valamint, a hullámosított felület által biztosított nagyobb hőátadásnak köszönhetően egységnyi hossz alatt nagyobb teljesítmény nyerhető ki. Szintén ennek köszönhetően sokkal kevesebb szivattyúzási munkára lesz szükség, amitől az üzemeltetés is gazdaságosabb lesz. A szonda speciális kialakítása miatt ez a legdrágább is, így ezt főleg akkor szoktuk javasolni, amikor a fúrási viszonyok egy bizonyos mélység alatt jelentősen nehezebbé válnak (pl.: bejön egy kemény kőzet), ugyanis ilyen esetekben egy koaxiális szonda választása költség barátabb, mint a kemény réteg fúrásának az ára.

Jansen Coax
Érdekesség:
Nyugat Európában a 32-es szonda a legelterjedtebb, mivel ott a fúrási költség jelentősen magasabb, így a fő szempont, hogy egy furatból minél több teljesítményt tudjanak kinyerni.

Az általunk alkalmazott szondákat egytől egyig szigorú minőségbiztosítás mellett gyártják, valamint mind rendelkeznek egyedi vonalkóddal, ami alapján visszanézhető a rajtuk végzett nyomáspróba. A szondák legérzékenyebb pontja a fejük, ami nagyon fontos, hogy gyári legyen, és ne kézzel hegesztett verzió, ugyanis azoknak a minősége és tartóssága nem garantálható. 

Az alkalmazott talajszonda jelentősen befolyásolhatja az elkészült rendszer árát, hatékonyságát és élettartamát is, ezért fontos a megfelelő minőségű és kialakítású szonda választása.

Read More >>

Előadást tartottunk a Zöld Fordulat Szakmai Napon

hírek / 22.02.2021

Február 18-án előadást tartottunk a Magyar Épületgépészek Szövetsége által megrendezett Zöld Fordulat Szakmai Napon. A téma az “Új technológiák alkalmazása a talajszondás geotermikus kivitelezésben”, amelyet Gallai Márton, vezető projektmérnök kollégánk mutatott be.
Az előadás visszanézhető az alábbi videóban:
Read More >>

Elindultunk az Év Ingatlanfejlesztése díjért

hírek / 20.01.2021

Irodaházunkkal elindultunk az Év Ingatlanfejlesztése díjért. Szerettünk volna egy olyan épületet alkotni, ami hűen tükrözi a cégcsoportunk által képviselt értékeket: a környezettudatosságot, az innovációt és a technológiát. Az épületben nem csak a geotermikus rendszer kiépítéséért feleltünk, de a teljes kivitelezést is mi csináltuk, a hőszivattyús berendezést pedig a SmartCool Kft. biztosította.

Az Év Irodája honlapján megjelent cikket, ahol röviden bemutatásra kerül irodaházunk, ITT találják.

Read More >>

A 2021-es megújuló részarány

hírek / 01.12.2020

Közeleg az új év, ami egyben új szabályozásokkal is fog járni, ugyanis 2021. január 1-től minden új építésű ingatlan energiaigényének legalább 25%-át megújuló forrásból kell biztosítani. Erre nagyszerű megoldást jelentenek a geotermikus hőszivattyús rendszerek, hiszen megújuló energiaforrást használnak, egyszerű a kezelésük, és rendkívül hatékonyak is. 

A pontos rendelet itt olvasható:
7/2006. (V. 24.) TNM rendelet – 6. melléklet

A geotermikus rendszer működése röviden

A geotermia elnevezések a görög eredetű ,,geo’’ és ,,theme’’ (hő) szavakból erednek, amelyek összerakva földhőt jelentenek. A geotermikus talajszondás rendszerek a talaj stabil hőmérsékletét hasznosítják, mely télen 0-10 °C, nyáron 15-20 °C körül alakul. Ezeknél a rendszereknél a talaj hőtárolóként működik. Az U alakú csövekből álló szondák segítségével télen a talajból vonunk el hőt, amivel az épületet fűtjük, nyáron pedig fordítva, az épülettől elvont hőt szivattyúzzuk a talajba. Ezen rendszerek hatékonysága nagyon magas, ugyanis egy egységnyi villamosenergia felhasználásával akár 4-7 egységnyi hőenergia előállítására képesek, így a jelenleg ismert egyik leghatékonyabb fűtési és hűtési megoldást kínálják. 

Miért érdemes ezt választani

 • átlagosan 70-80%-kal kevesebb szén- dioxidot bocsát ki a hagyományos megoldásokkal szemben
 • környezetbarát
 • alacsony karbantartási, üzemeltetési költségek
 • ellentétben sok más rendszerrel, a talajszondás hőszivattyú működése csendes
 • a geotermikus hőszivattyú üzemeltetése során nem keletkezik égéstermék, nincs füstgáz, így veszélytelen és környezetbarát
 • a talajszondás hőszivattyú a fűtés mellett a hűtés lehetőségét is biztosítja, így nyáron légkondicionálásra használható
 • a kezdeti beruházás általában többszörösen megtérül a teljes élettartam alatt
 • egyszerűen kezelhető

Egy átlagos lakóépület energiaigényének több mint felét teszi ki a hűtés- fűtés, így egy megújuló energiaforráson alapuló rendszer választásával jelentősen csökkenthetjük a környezetre gyakorolt terhelésünket.

Kérdés esetén hívjon minket az alábbi elérhetőségeken: http://geoconcept.hu/elerhetosegek/

Read More >>

MOL Campus geotermikus rendszer kivitelezése

hírek / 06.05.2020

Cégünk egyik kiemelt projektje a MOL Campus építkezés. Ez Magyarország egyik legnagyobb geotermikus rendszere, valamint Budapest egyik leginnovatívabb beruházása is egyben.
A 120 méter magas 86.000 négyzetméter alapterületű toronyépület fűtését illetve hűtését 310 db 100 – 120 m mély talajszonda biztosítja. Ez összesen 32.800 méternyi szondát jelent, amelyek 6 osztó gyűjtőbe vannak összevezetve. Büszkék vagyunk rá, hogy részt vehetünk egy ilyen minden tekintetben kiemelkedő terv megvalósításában!

Nézze meg a projektről készült összefoglaló kisfilmünket:

Read More >>

Média megjelenés

Egyéb / 27.02.2020

Az M5 csatorna NOVUM című tudományos ismeretterjesztő műsorához készült cégünket bemutató kisfilm.

https://mediaklikk.hu/video/novum-starschema/

 

Read More >>