A talajszonda választás fő szempontjai 2. rész

Egyéb / 21.06.2021

A talajszonda választás két fő szempontja a szonda kialakítása és az anyaga. Az előző cikkünkben  bemutatásra kerültek a különböző kialakítások, most pedig az anyagokat fogjuk ismertetni. Három fő kategória kerül majd említésre: 

 • PEXA
 • Jansen PE100RT
 • PE100 RC

Vannak más anyagú csövek is (pl.: PE100), ám ezek használatát nem ajánljuk, ugyanis nem kapnak semmilyen plusz felületi képzést, nincsen semmilyen plusz tulajdonságuk arra, hogy kibírják azokat a hatásokat, amik a talajszonda telepítésénél felmerülnek. 

PE-XA szonda

Ez a legdrágább és legellenállóbb szonda, ebben a közeghőmérséklet felmehet akár 90 fokig is. Ennél az anyagnál egy plusz térhálósítást kap a felület, amitől sokkal ellenállóbb lesz a szonda. 

Jansen PE100RT (raised temperature)

Tulajdonságai nagyban hasonlítanak a PE-XA szondához, azzal a különbséggel, hogy ez a cső 70 fokig bírja a közeghőmérsékletet.

PE100 RC (resistant to crack)

Ez a szonda ellenálló a felületi karcolásokkal, valamint az olyan sérülésekkel szemben, amik egy talajszonda telepítése során felmerülhetnek. A közeghőmérsékletet 45 fokig bírja. Ez a legolcsóbb az említett anyagfajták közül.

A felsoroltak mind SDR11-es csövek, ami a falvastagságot és a nyomásállóságot jelentik, ezek 16 bart bírnak. 

Az anyagválasztás a mérési (méretezés cikk link) eredményeken alapul. Megnézzük, hogy milyen határérték között mozog a talajszonda rendszer hőmérséklete, és ha ez valamilyen indok miatt nem tartható 45 fok alatt, akkor egy ellenállóbb anyagú csövet kell választanunk. Amennyiben nem megfelelő szondát alkalmazunk, akkor a szonda élettartama jelentősen csökkenni fog, ezért fontos a megfelelő anyagválasztás.

 

Read More >>

Geotermikus rendszer kedvezmény

Egyéb / 09.06.2021

Cégünk már lassan 10 éve elkötelezett a megújuló energiaforrások, azon belül is a geotermikus rendszerek mellett. Szeretnénk, ha minél több ember számára elérhető lenne ez az opció, ezért összeállítottunk egy kedvezményes árú csomagot, ami lefedi egy átlagos családi ház hűtési – fűtési igényeit, valamint biztosítja a használati melegvíz szükségletet is. Kizárólag prémium minőségű alapanyagokkal dolgozunk, így az általunk készített rendszerek garantáltan hosszú távra szólnak. Szervizeléssel is foglalkozunk, valamint garanciát is vállalunk az általunk kiépített rendszerekre. További részletekért az alábbi elérhetőségen lehet érdeklődni:

Gallai Márton – projektmérnök

info@geoconcept.hu 

+36(70)3291719 >>

Read More >>

A talajszonda választás fő szempontjai – 1. rész

szakmai cikkek / 03.05.2021

Talajszondás rendszereknél a szonda választás során két fő szempontot kell figyelembe venni: a szonda kialakítását és anyagát. Mindkettőt a helyszín adottságai határozzák meg, azon belül is:

 • kialakítást befolyásoló tényezők: fúrási viszonyok, terület nagysága (hány szondát tudunk elhelyezni)
 • szonda anyagát befolyásoló tényezők: milyen hőmérsékletű közeget fogunk keringetni

Kialakítás

A szondáknál több féle kialakítás létezik, ebből a három legelterjedtebb:

 • dupla 32-es: 2 db szonda kerül egy furatba, melyeknek a külső átmérője 32 mm
 • szimpla 40-es: 1 db 40 mm átmérőjű szonda kerül egy furatba
 • koaxiális: cső a csőben rendszer, a külső cső átmérője 63 mm, a belső cső mérete 32 mm

Változók:

 • ár
 • teljesítmény
 • turbulens áramláshoz szükséges térfogatáram (a geotermikus rendszereknél a szondában mindig turbulens kell legyen az áramlás. Azt, hogy mikor turbulens az áramlás, a Reynolds-szám határozza meg)
 • üzemeltetési költség

Dupla 32-es

Ez a szonda ideális választás, ha viszonylag kevés terület áll a rendelkezésünkre. A dupla 32-es szondák ugyanis, bár árban drágábbak a szimpla 40-esnél, de 8-10 %-al nagyobb teljesítményt tudnak kinyerni a talajból. Ez a változat a szivattyúzásnál is többletmunkát igényel, ugyanis csövenként 0,7 m³/h, furatonként pedig 1,4 m³/h térfogatáram szükséges a turbulens áramlás kialakulásához. Minél többet keringet a szivattyú, annál több áramra lesz szüksége, ezért itt az üzemeltetési költség is nagyobb lesz, a három kialakítás közül a legmagasabb. Mind a 32-es, mind pedig a 40-es szondának van egy még nagyobb hatékonyságú verziója, a Jansen Shark nevű szondája. Ez egy plusz felületi képzéssel, hosszanti bordázottsággal, van ellátva, aminek köszönhetően csökken a csőnek az ellenállása, és hamarabb kialakul a turbulencia.

Jansen Shark

Szimpla 40-es

Ez a kialakítás ugyan 8-10%-al kevesebb teljesítményt tud kinyerni a 32-eshez képest, viszont a turbulens áramlás már 1 m³/h környékén kialakul, ami 40%-al kevesebb, így a szivattyúzás sokkal költséghatékonyabb lesz. Mivel ennek a szondának az ára is alacsonyabb, így amennyiben a rendelkezésre álló terület nem követel mást, ár-érték arányban ez a szonda a legjobb választás.


Jansen vertex

Koaxiális

Ahogy korábban említettük, ez egy cső a csőben rendszer, ahol a külső, 63 mm átmérőjű cső felülete hullámos, ezáltal hamarabb, már 0,3 m³/ h-nál kialakul a turbulencia, amitől jelentősen megugrik a szonda hatékonysága, valamint, a hullámosított felület által biztosított nagyobb hőátadásnak köszönhetően egységnyi hossz alatt nagyobb teljesítmény nyerhető ki. Szintén ennek köszönhetően sokkal kevesebb szivattyúzási munkára lesz szükség, amitől az üzemeltetés is gazdaságosabb lesz. A szonda speciális kialakítása miatt ez a legdrágább is, így ezt főleg akkor szoktuk javasolni, amikor a fúrási viszonyok egy bizonyos mélység alatt jelentősen nehezebbé válnak (pl.: bejön egy kemény kőzet), ugyanis ilyen esetekben egy koaxiális szonda választása költség barátabb, mint a kemény réteg fúrásának az ára.

Jansen Coax
Érdekesség:
Nyugat Európában a 32-es szonda a legelterjedtebb, mivel ott a fúrási költség jelentősen magasabb, így a fő szempont, hogy egy furatból minél több teljesítményt tudjanak kinyerni.

Az általunk alkalmazott szondákat egytől egyig szigorú minőségbiztosítás mellett gyártják, valamint mind rendelkeznek egyedi vonalkóddal, ami alapján visszanézhető a rajtuk végzett nyomáspróba. A szondák legérzékenyebb pontja a fejük, ami nagyon fontos, hogy gyári legyen, és ne kézzel hegesztett verzió, ugyanis azoknak a minősége és tartóssága nem garantálható. 

Az alkalmazott talajszonda jelentősen befolyásolhatja az elkészült rendszer árát, hatékonyságát és élettartamát is, ezért fontos a megfelelő minőségű és kialakítású szonda választása.

Read More >>

Előadást tartottunk a Zöld Fordulat Szakmai Napon

hírek / 22.02.2021

Február 18-án előadást tartottunk a Magyar Épületgépészek Szövetsége által megrendezett Zöld Fordulat Szakmai Napon. A téma az “Új technológiák alkalmazása a talajszondás geotermikus kivitelezésben”, amelyet Gallai Márton, vezető projektmérnök kollégánk mutatott be.
Az előadás visszanézhető az alábbi videóban:
Read More >>

Elindultunk az Év Ingatlanfejlesztése díjért

hírek / 20.01.2021

Irodaházunkkal elindultunk az Év Ingatlanfejlesztése díjért. Szerettünk volna egy olyan épületet alkotni, ami hűen tükrözi a cégcsoportunk által képviselt értékeket: a környezettudatosságot, az innovációt és a technológiát. Az épületben nem csak a geotermikus rendszer kiépítéséért feleltünk, de a teljes kivitelezést is mi csináltuk, a hőszivattyús berendezést pedig a SmartCool Kft. biztosította.

Az Év Irodája honlapján megjelent cikket, ahol röviden bemutatásra kerül irodaházunk, ITT találják.

Read More >>

A 2021-es megújuló részarány

hírek / 01.12.2020

Közeleg az új év, ami egyben új szabályozásokkal is fog járni, ugyanis 2021. január 1-től minden új építésű ingatlan energiaigényének legalább 25%-át megújuló forrásból kell biztosítani. Erre nagyszerű megoldást jelentenek a geotermikus hőszivattyús rendszerek, hiszen megújuló energiaforrást használnak, egyszerű a kezelésük, és rendkívül hatékonyak is. 

A pontos rendelet itt olvasható:
7/2006. (V. 24.) TNM rendelet – 6. melléklet

A geotermikus rendszer működése röviden

A geotermia elnevezések a görög eredetű ,,geo’’ és ,,theme’’ (hő) szavakból erednek, amelyek összerakva földhőt jelentenek. A geotermikus talajszondás rendszerek a talaj stabil hőmérsékletét hasznosítják, mely télen 0-10 °C, nyáron 15-20 °C körül alakul. Ezeknél a rendszereknél a talaj hőtárolóként működik. Az U alakú csövekből álló szondák segítségével télen a talajból vonunk el hőt, amivel az épületet fűtjük, nyáron pedig fordítva, az épülettől elvont hőt szivattyúzzuk a talajba. Ezen rendszerek hatékonysága nagyon magas, ugyanis egy egységnyi villamosenergia felhasználásával akár 4-7 egységnyi hőenergia előállítására képesek, így a jelenleg ismert egyik leghatékonyabb fűtési és hűtési megoldást kínálják. 

Miért érdemes ezt választani

 • átlagosan 70-80%-kal kevesebb szén- dioxidot bocsát ki a hagyományos megoldásokkal szemben
 • környezetbarát
 • alacsony karbantartási, üzemeltetési költségek
 • ellentétben sok más rendszerrel, a talajszondás hőszivattyú működése csendes
 • a geotermikus hőszivattyú üzemeltetése során nem keletkezik égéstermék, nincs füstgáz, így veszélytelen és környezetbarát
 • a talajszondás hőszivattyú a fűtés mellett a hűtés lehetőségét is biztosítja, így nyáron légkondicionálásra használható
 • a kezdeti beruházás általában többszörösen megtérül a teljes élettartam alatt
 • egyszerűen kezelhető

Egy átlagos lakóépület energiaigényének több mint felét teszi ki a hűtés- fűtés, így egy megújuló energiaforráson alapuló rendszer választásával jelentősen csökkenthetjük a környezetre gyakorolt terhelésünket.

Kérdés esetén hívjon minket az alábbi elérhetőségeken: http://geoconcept.hu/elerhetosegek/

Read More >>

MOL Campus geotermikus rendszer kivitelezése

hírek / 06.05.2020

Cégünk egyik kiemelt projektje a MOL Campus építkezés. Ez Magyarország egyik legnagyobb geotermikus rendszere, valamint Budapest egyik leginnovatívabb beruházása is egyben.
A 120 méter magas 86.000 négyzetméter alapterületű toronyépület fűtését illetve hűtését 310 db 100 – 120 m mély talajszonda biztosítja. Ez összesen 32.800 méternyi szondát jelent, amelyek 6 osztó gyűjtőbe vannak összevezetve. Büszkék vagyunk rá, hogy részt vehetünk egy ilyen minden tekintetben kiemelkedő terv megvalósításában!

Nézze meg a projektről készült összefoglaló kisfilmünket:

Read More >>

Média megjelenés

Egyéb / 27.02.2020

Az M5 csatorna NOVUM című tudományos ismeretterjesztő műsorához készült cégünket bemutató kisfilm.

https://mediaklikk.hu/video/novum-starschema/

 

Read More >>