Levegő-víz hőszivattyúk

TAKARÉKOS ÉS KÖRNYEZETBARÁT MEGOLDÁS

Levegő-víz hőszivattyú általános leírás

A geotermikus hőszivattyúk egy speciális változata a levegő-víz hőszivattyú. A hőforrás ugyanúgy a nap, ami egész évben süti a földfelszínt ami ezt a rettenetes hőtömeget tárolja. A téli, -napsütésben szegényebb- időszakban a földkéreg hője a levegőbe is átkerül, ezért tud az emberiség külső melegítés nélkül is létezni.

Ezt a hőt használják fel a levegő-víz hőszivattyúk. Előnyük, hogy nem szükséges semmilyen hőközvetítő rendszer, azaz talajszonda, vízkút, vagy egyéb hőforrás. Itt a hőforrás maga a levegő.

Ez az a technológia, ami gyors fejlődésével, hatékony működésével és könnyű telepítésével a megújuló energiaforrások között a leggyorsabban terjed Európa szerte.

Levegő-víz hőszivattyú táblázat

A LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ FAJTÁI

Monoblokkos levegő-víz hőszivattyú

A levegő-víz hőszivattyú lehet monoblokkos rendszerű, ahol a teljes rendszer egy berendezésbe kerül. Ez egy olyan egység, mely a külső levegőből kinyert hőt közvetlenül a keringtetett víznek adja át. Ilyen berendezés 5 kW-os mérettől egészen 1000 kW teljesítményig létezik, így akár ipari alkalmazásokhoz is nagyon előnyösen kapcsolható. A monoblokkos levegő-víz hőszivattyúknál a legfontosabb megoldandó kérdés a fagyveszély. Amennyiben tiszta vizet keringtetünk a rendszerben, a tervezésnél külön figyelmet kell fordítani a fagyveszély elkerülésére, mert a fagyás a berendezés teljes hőközvetítő rendszerét károsítja/tönkre teszi.

Split (különválasztott) levegő-víz hőszivattyú

Ezt a rendszert kimondottan lakossági és közületi felhasználásra fejlesztették ki. A rendszer lényege, hogy a vízkör és az ahhoz tartozó berendezések átkerültek a beltérbe felszerelt beltéri egységbe. Így a fagyveszély teljesen elhárult. Néhány gyártó a rendszert működtető kompresszort inverterrel szereli fel, így a berendezés működése tökéletesen alkalmazkodik a külső hőmérséklethez és a belső igényekhez. Ezek a rendszerek kiemelkedő hatásfokkal látják el fűtési és hűtési feladatukat. A működés teljesen automatikus és a beépített elektromos fűtőbetét 100%-os tartalékfűtést biztosít bármilyen hiba esetére.

Hőszivattyús használati melegvíz (HMV) tartály

A levegő-víz hőszivattyús rendszerek jó kiegészítője a levegő-víz hőszivattyúval ellátott használati melegvíz készítő berendezés, mely egyben tárolja is az elkészített melegvizet. A rendszer előnye, hogy az adott (elhelyezési) helyiség levegőjéből, igen hatékonyan, min.3,7-es éves hatásfokkal (COP) készít használati melegvízet.