Ikea – Soroksár

Az Ikeánál kiépült geotermikus rendszer áll egy telepített talajszonda rendszerből (120 db 100 m mély FRANK PE100 RC szimpla 40-es talajszondák), 2 db CARRIER geotermikus hőszivattyúból, 6 db keringtető szivattyúból, 2 db rozsdamentes lemezes hőcserélőből, váltószelepekből, szigetelt csővezetékekből, valamint egy CARRIER ProDialogPlus geotermikus szabályzó rendszerből, mely az alább részletezett teljes hőközpont szabályzását biztosítja.

A szükséges hő/hűtési igény kinyerését a geotermikus talajszonda rendszer biztosítja, mely rendszer,a nyáron a talajba juttatott hőt télen hasznosítja és közvetíti a hőközponthoz, valamint a télen kihűtött talaj és a természetes hűtő hatását nyáron hasznosítja az épület hűtéséhez. A 120 db talajszonda, mezőnként 5 db 24 körös talajköri osztó-gyűjtő aknában van összefogva és innen aknánként az épületbe vezetve.

Az épület adottságai miatt az átmeneti időszakokban felmerülhet párhuzamosan fűtési és hűtési igény is. Ezért Megbízóval történt egyeztetések alapján a kialakítandó hőközponti rendszertől alap elvárás volt az, hogy ezt a két igényt egyidőben is ki tudja szolgálni. Ennek megfelelőn a hőközponti rendszer két geotermikus hőszivattyú berendezésből, két puffer tartályból és a kiszolgáló egységekből áll. A hőszivattyúk mindig ugyanabba a pufferbe szolgáltatják a hideg energiát és mindig ugyanabba a fűtési energiát.

A geotermikus talajszonda rendszer pedig az igények szerint vagy hűtési, vagy fűtési többlethőt/energiát juttat a talajba. Így a rendszer működése három, jellemző teoretikus üzemállapot között működik. Az első szélsőséges állapot a csak hűtési igény, amikor a rendszernek nem kell fűtést biztosítania. Ilyenkor a teljes talajszonda rendszer a hűtést szolgálja. A kiegyenlített üzemben közel ugyanakkora a fűtési igény, mint a hűtési igény és az elektromos teljesítmény összege. Ilyenkor a hőszivattyúk mindkét igényt ellátják a talajoldal terhelése nélkül. A másik szélsőséges üzemben az épületben nem lép fel hűtési igény, viszont a teljes fűtésre szükség van. Ekkor a talajszonda rendszer a fűtést szolgálja.

A hőközpont maga 2 db CARRIER geotermikus hőszivattyú berendezésből épül fel.