Rudabánya projekt – 2016.

Egyéb / 15.04.2016

A projektről:

Tízmillió évvel ezelőtt, amikor még a Pannon-tenger borította a Kárpát-medence alacsonyabban fekvő részeit a mai Rudabánya szomszédságában egy mocsaras félsziget nyúlt a vízbe. Számtalan állat és növényfaj élt a vidéken, köztük a Rudapithecus hungaricus, az ősmajom amelynek köszönhetően a település világhírű lett az őslénykutatók körében. A régészeti lelőhelyet most uniós támogatással turisztikai központtá fejlesztik. Európai Unió által támogatott projekt keretében modern látogatóhelyet hoznak létre az őslénytelep fölött.

A különleges bemutatóépületben a látogatók majd megismerkedhetnek a lelőhellyel, illetve a leletekkel, amilyen 10 millió évvel korábban az élet lehetett. A kor elvárásainak megfelelően kerekes székkel is megközelíthető lesz az épület. A bozót kiirtását követően gyalogút vezet majd a kilátóhelyekre, ahonnan páratlan panoráma nyílik a bányatóra és a környező hegyekre.

Rudabányán elhelyezett 3 db 70 méteres talajszonda egy 12 kW-os hőszivattyút hivatott szolgálni, a fúrást légkalapácsos technológiával lehetett megvalósítani a nehéz fúrási körülmények miatt.

A hőszivattyú bekötés után a látványtár geotermikus talajszondás rendszere elkészült.

Tags: , , , , , , , , , ,