Geotermikus hőszivattyú (talajszondás hőszivattyú)

A geotermikus hőszivattyú működése a földből nyert hőenergia hasznosításán alapul. Ezt a hőt talajszondák segítségével nyeri ki a földből, majd továbbítja a rendszerbe, ahol melegvíz előállításához vagy fűtési célra lehet hasznosítani. A talajszondás hőszivattyú rendszer környezetbarát, hosszú távon költséghatékony megoldást kínál az energiafelhasználásban.

Néhány érv a geotermikus hőszivattyú rendszerek mellett

  • alacsony karbantartási, üzemeltetési költségek
  • nincs szükség tüzelőanyagokra, nincs plusz költség
  • ellentétben sok más rendszerrel, a talajszondás hőszivattyú működése csendes
  • a geotermikus hőszivattyú üzemeltetése során nem keletkezik égéstermék, nincs füstgáz, így veszélytelen és környezetbarát
  • kedvezményes áramtarifa (Geo Tarifa)
  • a talajszondás hőszivattyú a fűtés mellett a hűtés lehetőségét is biztosítja, így nyáron légkondicionálásra használható

A talajszondás hőszivattyú működése

A talajszondás hőszivattyú a földből nyeri ki a fűtéshez /vízmelegítéshez szükséges energiát. A talajszonda (geotermikus hőszonda) egy függőlegesen a talajba telepített eszköz, amely 50-200 m mélyről szállítja a felszínre a földhőt. Az adott talajszondás hőszivattyú rendszerhez szükséges talajszondák számát a talajminőség mellett a kinyerni kívánt hőenergia határozza meg.

A telepítés minden esetben engedélyköteles, mivel a nagyobb mélységbe lefúrt talajszondák kárt tehetnek az ivóvíz-készletben is. Ezért talajszondás hőszivattyú rendszer kivitelezéséhez (és egyéb mélyfúrást igénylő munkákhoz) a területileg illetékes bányakapitányság engedélye kell.

Geoconcept
geotermikus, talajszondás hőszivattyú rendszerek