A talajszonda választás fő szempontjai – 1. rész

szakmai cikkek / 03.05.2021

Talajszondás rendszereknél a szonda választás során két fő szempontot kell figyelembe venni: a szonda kialakítását és anyagát. Mindkettőt a helyszín adottságai határozzák meg, azon belül is:

  • kialakítást befolyásoló tényezők: fúrási viszonyok, terület nagysága (hány szondát tudunk elhelyezni)
  • szonda anyagát befolyásoló tényezők: milyen hőmérsékletű közeget fogunk keringetni

Kialakítás

A szondáknál több féle kialakítás létezik, ebből a három legelterjedtebb:

  • dupla 32-es: 2 db szonda kerül egy furatba, melyeknek a külső átmérője 32 mm
  • szimpla 40-es: 1 db 40 mm átmérőjű szonda kerül egy furatba
  • koaxiális: cső a csőben rendszer, a külső cső átmérője 63 mm, a belső cső mérete 32 mm

Változók:

  • ár
  • teljesítmény
  • turbulens áramláshoz szükséges térfogatáram (a geotermikus rendszereknél a szondában mindig turbulens kell legyen az áramlás. Azt, hogy mikor turbulens az áramlás, a Reynolds-szám határozza meg)
  • üzemeltetési költség

Dupla 32-es

Ez a szonda ideális választás, ha viszonylag kevés terület áll a rendelkezésünkre. A dupla 32-es szondák ugyanis, bár árban drágábbak a szimpla 40-esnél, de 8-10 %-al nagyobb teljesítményt tudnak kinyerni a talajból. Ez a változat a szivattyúzásnál is többletmunkát igényel, ugyanis csövenként 0,7 m³/h, furatonként pedig 1,4 m³/h térfogatáram szükséges a turbulens áramlás kialakulásához. Minél többet keringet a szivattyú, annál több áramra lesz szüksége, ezért itt az üzemeltetési költség is nagyobb lesz, a három kialakítás közül a legmagasabb. Mind a 32-es, mind pedig a 40-es szondának van egy még nagyobb hatékonyságú verziója, a Jansen Shark nevű szondája. Ez egy plusz felületi képzéssel, hosszanti bordázottsággal, van ellátva, aminek köszönhetően csökken a csőnek az ellenállása, és hamarabb kialakul a turbulencia.

Jansen Shark

Szimpla 40-es

Ez a kialakítás ugyan 8-10%-al kevesebb teljesítményt tud kinyerni a 32-eshez képest, viszont a turbulens áramlás már 1 m³/h környékén kialakul, ami 40%-al kevesebb, így a szivattyúzás sokkal költséghatékonyabb lesz. Mivel ennek a szondának az ára is alacsonyabb, így amennyiben a rendelkezésre álló terület nem követel mást, ár-érték arányban ez a szonda a legjobb választás.


Jansen vertex

Koaxiális

Ahogy korábban említettük, ez egy cső a csőben rendszer, ahol a külső, 63 mm átmérőjű cső felülete hullámos, ezáltal hamarabb, már 0,3 m³/ h-nál kialakul a turbulencia, amitől jelentősen megugrik a szonda hatékonysága, valamint, a hullámosított felület által biztosított nagyobb hőátadásnak köszönhetően egységnyi hossz alatt nagyobb teljesítmény nyerhető ki. Szintén ennek köszönhetően sokkal kevesebb szivattyúzási munkára lesz szükség, amitől az üzemeltetés is gazdaságosabb lesz. A szonda speciális kialakítása miatt ez a legdrágább is, így ezt főleg akkor szoktuk javasolni, amikor a fúrási viszonyok egy bizonyos mélység alatt jelentősen nehezebbé válnak (pl.: bejön egy kemény kőzet), ugyanis ilyen esetekben egy koaxiális szonda választása költség barátabb, mint a kemény réteg fúrásának az ára.

Jansen Coax
Érdekesség:
Nyugat Európában a 32-es szonda a legelterjedtebb, mivel ott a fúrási költség jelentősen magasabb, így a fő szempont, hogy egy furatból minél több teljesítményt tudjanak kinyerni.

Az általunk alkalmazott szondákat egytől egyig szigorú minőségbiztosítás mellett gyártják, valamint mind rendelkeznek egyedi vonalkóddal, ami alapján visszanézhető a rajtuk végzett nyomáspróba. A szondák legérzékenyebb pontja a fejük, ami nagyon fontos, hogy gyári legyen, és ne kézzel hegesztett verzió, ugyanis azoknak a minősége és tartóssága nem garantálható. 

Az alkalmazott talajszonda jelentősen befolyásolhatja az elkészült rendszer árát, hatékonyságát és élettartamát is, ezért fontos a megfelelő minőségű és kialakítású szonda választása.